Περσική Γάτα petandcare

Γάτα Περσίας

Φυσικά Χαραστηριστικά

Η γάτα Περσίας, ή περσική γάτα, είναι μια μεγάλου / μεσαίου μεγέθους γάτα, με ισορροπημένο σώμα και γλυκιά έκφραση.

Υπάρχουν 2 τύποι:

  • Η περσική γάτα με ακραία χαρακτηριστικά (peke-faced), που έχει εντελώς επίπεδη μουσούδα (χαρακτηριστικό που την κάνει πολύ πιο ασθενική).
  • Η παραδοσιακή περσική γάτα (doll-faced), η οποία δεν έχει τα ακραία χαρακτηριστικά της peke-faced, και η μύτη της είναι μικρή αλλά διακριτή, δίνοντάς της μια γλυκιά έκφραση.

Έχει μεγάλο, στρογγυλό κεφάλι, μικρά αφτιά με στρογγυλεμένες άκρες και συγκριτικά κοντή ουρά. Η ράτσα αρχικά είχε μικρή, αλλά υπαρκτή, μουσούδα, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτό το χαρακτηριστικό έχει τονιστεί υπερβολικά, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α..Εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού, αυτού του τύπου οι γάτες Περσίας είναι επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας με προβλήματα ιδιαίτερα στα ιγμόρεια και την αναπνοή τους, αφού συσσωρεύεται σκόνη στο εσωτερικό των ρουθουνιών καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.
Η γάτα Περσίας φημίζεται για το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμά της που γυαλίζει. Το δημοφιλέστερο χρώμα της είναι το ασημί, αλλά μπορούμε να τη συναντήσουμε σε περισσότερα από 80 χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου, του μπλε, του γκρι και του κρεμ.

Προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία

Η γάτες Περσίας μπορούν να παραμείνουν αδρανείς για πολλή ώρα, γι’ αυτό και κάποιοι τις αποκαλούν «έπιπλα με γούνα». Αυτός βέβαια είναι άδικος χαρακτηρισμός, αφού οι περσικές γάτες είναι εξαιρετικά ευφυείς και αγαπούν το παιχνίδι, απλά δεν έχουν τόση περιέργεια όσο άλλες γάτες.
Είναι γενικά ήρεμες με «ξεσπάσματα» ενεργητικότητας: μπορεί η γατούλα σας να κοιμάται και ξαφνικά να πεταχτεί γεμάτη ενέργεια και να αρχίσει να τρέχει και να κυλιέται.

 

Οι περσικές γάτες είναι ιδανικές ως ζώο συντροφιάς, ειδικά αν θέλετε μια γλυκιά, φιλική και υπάκουη γάτα. Είναι εξαιρετικά στοργικές και απολαμβάνουν τα χάδια, αλλά δεν είναι από τις γάτες που επιζητούν διαρκώς την προσοχή σας. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που έχετε παιδιά στο σπίτι, καθώς στις περσικές γάτες αρέσουν τα πιο ήρεμα παιχνίδια και όχι η άγαρμπη και έντονη μεταχείρηση.

 

Αν και δεν τις ενοχλεί να μένουν μόνες τους για κάποια ώρα, δεν τους αρέσει να μένουν μόνες τους όλη μέρα. Αν  αφήνετε τη περσική σας γάτα μόνη της συχνά, ίσως θα ήταν καλύτερα να πάρετε και κάποιο άλλο κατοικίδιο για να κρατούν συντροφιά το ένα στο άλλο. Σε περίπτωση που πάτε ταξίδι και δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας τη γάτα σας, προτιμήστε να αναθέσετε τη φροντίδα της σε έναν pet sitter ή να έρχεται σπίτι σας να την φροντίζει κάποιο οικείο σας πρόσωπο απ’ το να της αλλάξετε περιβάλλον.

Γάτα Περσίας peke-faced

Γάτα Περσίας με ακραία χαρακτηριστικά (Peke-Faced)

Γάτα Περσίας doll-faced

Παραδοσιακή Γάτα Περσίας (Doll-Faced)

Χαρακτηριστικά Γάτας Περσίας
Προσοχή που απαιτείΜέτρια
Συνολικές ανάγκες καλλωπισμούΥψηλές
Μακροζωία 8-11 έτη
ΒάροςΑρσενικό: μεγάλο: > 6 κιλά.
Θυληκό: μέσο: 3-6 κιλά.
Χρώμα ματιώνΜπλε, Χάλκινο, Πράσινο, Φουντουκί, Ετεροχρωμία
Τρίχωμα
ΜήκοςΜακρύ
ΧαρακτηριστικάΜεταξένια υφή
Απώλεια τριχώματος Υψηλή
Χρώματα

Ασημί, Λευκό, Καφέ, Κόκκινο, Κρεμ, Λιλά, Μαύρο, Μπλε, Μπλε-κρεμ, Σοκολατί, Τόρτουασελ, Χρυσό
ΜοτίβοΜονόχρωμο, Δίχρωμο, Τρίχρωμο/Καλίκο, Καπνιστό, Σκιασμένο, Τόρτουασελ, Άκρα/Pointed, Τιγρέ/Τάμπυ

Φροντίδα

Η γάτα Περσίας είναι μια γάτα που απαιτεί αρκετή φροντίδα. To τρίχωμά της χρειάζεται καθημερινή περιποίηση για να διατηρηθεί όμορφο και να μην μπλέκεται, ενώ τα έπιπλα χρειάζονται συχνό καθάρισμα από τις τρίχες που αφήνει.
Επιπλέον θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά το πρόσωπό της καθώς, λόγω της επίπεδης μουσούδας της, μαζεύονται εύκολα κηλίδες από δάκρυα.
Επίσης, επειδή οι περσικές γάτες είναι πιο υποτονικές σε σχέση με άλλες ράτσες, θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή της γάτας σας καθώς και να φροντίσετε να ασκείται τακτικά ώστε να μην πάρει κιλά.

Ιστορία και Προέλευση

Η γάτα Περσίας είναι εδώ και ίσως αιώνες μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες. Συμμετείχε σε εκθέσεις ήδη από το 1871, όταν η πρώτη σύγχρονη επίδειξη με γάτες πραγματοποιήθηκε στο Crystal Palace στο Λονδίνο. Σε αυτό το γκαλά πήραν μέρος πολλές περσικές γάτες, κατατάσσοντάς τη ράτσα ανάμεσα στα φαβορί.

Ταξινομήθηκε για πρώτη φορά από το Cat Fanciers’ Association (CFA) το 1871, όταν η ένωση ξεκίνησε να κρατά αρχεία. Ήδη όμως από το 1500 υπάρχουν αναφορές σε μακρυμάλληδες προγόνους της στην Ευρώπη, όπου πιθανότατα την έφεραν από την Περσία (το σημερινό Ιράν) και την Τουρκία καραβάνια. Η ακριβής προέλευση και πρωτοεμφάνιση της γάτας Περσίας δεν είναι ξεκάθαρη, θεωρείται όμως ότι το υπολειπόμενο γονίδιο για το μακρύ τρίχωμα εμφανίστηκε φυσικά στις γάτες που ζούσαν στην ορεινή περιοχή της Περσίας.

Μερικές από αυτές τις περσικές γάτες εισήχθησαν στην Ιταλία το 1600 από τον Pietro della Valle, έναν Ιταλό ταξιδιώτη. Σε χειρόγραφο του, η γάτα Περσίας περιγράφεται ως μια γκρι γάτα με μακρύ, μεταξένιο τρίχωμα. Περίπου 100 χρόνια αργότερα περσικές γάτες εισήχθησαν από την Τουρκία στη Γαλλία και από τον Nicholas-Claude Fabri de Peiresc, αστρονόμο, και αργότερα εισήχθησαν στη Βρετανία μέσω άλλων ταξιδιωτών.

Στις αρχές του 1900 οι γάτες Περσίας ήδη κυριαρχούσαν ως ανώτερη ράτσα. Στη Μεγάλη Βρετανία οι μπλε ήταν ιδιαίτερα περιζήτητες, καθώς η βασίλισσα Βικτώρια είχε δύο.
Στις Η.Π.Α. εισήχθη γύρω στο 1800 και έγινε γρήγορα δημοφιλής. Υπήρξε μια απόπειρα στις Ηνωμένες Πολιτείες να καθοριστεί η ασημί περσική (Silver Persian) ως ξεχωριστή ράτσα και να ονομαστεί Sterling, αλλά απορρίφθηκε.

 

Θαυμαστικό-Παπαγάλος-petandcareΕμείς πάντως αγαπάμε όλες τις γάτες, ανεξαρτήτως αν ανήκουν σε κάποια ράτσα ή όχι!